Składniki:
- 450 g mąki
- około 350 ml maślanki
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Suche składniki ( mąkę, sól i sód) wymieszać w misce. Następnie zrobić dołek i wlać maślankę pozostawiając około 50 ml (dolać gdyby ciasto było za suche w trakcie wyrabiania). Mieszać wszystko w jedną stronę (nie ugniatać!) sztywną ręką.
Z otrzymanego ciasta możemy uformować bochenek chleba lub bułeczki.
Do ciasta można dodać różne składniki - oczywiście według uznania np. oliwki, ser żółty, kiełbasę, suszone pomidory...
Pieczenie :
Piec na wysmarowanej oliwą blasze.
bułeczki - 12-15 minut / 230-240 stopni C
chleb - około 40 minut / 230 stopni C , pod koniec pieczenia zmniejszamy do 200 stopni
czwartek, 20 sierpnia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz