piątek, 21 sierpnia 2009
Holenderski placek z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka
- 125 gram drobnego cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 75 gram masła
- 75 ml mleka
- jabłka lub inne owoce
- 125 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty cynamonu
Wykonanie:
Na początku roztapiamy masło w mleku. Kiedy całkiem się roztopi , zdejmujemy z ognia.
Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy mieszamy mikserem przez 5 minut. Dobrze wymieszane składniki pozwalają na wierzchu narysować kształt np. ósemkę .
Dalej mieszając dodajemy stopniowo masło roztopione w mleku.
Bierzemy blaszkę 20x20 cm. Wkładamy arkusz pergaminu i zaginamy.
Jabłka kroimy w plasterki ( możemy wykorzystać również inne owoce np. brzoskwinie, nektarynki, gruszki, maliny).
Bierzemy mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i przesiewamy.
Dodajemy do tego 2 duże szczypty cynamonu. Po przesianiu dodajemy całość do masła roztopionego w mleku i szybko mieszamy.
Całość przelewamy do blaszki. Układamy owoce, które po chwili powinny się zanurzyć. Na koniec posypujemy cukrem.
Pieczenie:
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni,
Po 10 minutach przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy tak jeszcze 20- 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz