piątek, 21 sierpnia 2009

Pissaladière z cebulą, anchois i oliwkami.

Pissaladière to tradycyjna tarta prowansalska.
Ta z przepisu Rachel wykonana jest na cieście ptysiowym.

Składniki:

- 4 łyżki oliwy
- 900g pokrojonej cebuli
- oliwki
- anchois
- 450g mąki tortowej
- 275 ml zimnej wody
- połówka cytryny
- 450g masła
- Pieprz, sól
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- jajko

Wykonanie:

Do wody wycisnąć sok z połówki cytryny.
Do mąki dodajemy trochę wody z sokiem z cytryny. Mieszamy ręką, aby kontrolować wilgotność ciasta. Dodajemy wodę stopniowo aż do wyrobienia ciasta.

Ciasto ptysiowe przygotowujemy w dwóch krokach:
Najpierw wstępnie wyrabiamy ciasto.
Potem kilka razy rozwałkowujemy. Dzięki temu ciasto jest puszyste i będzie dobrze rosnąć.

Wyrobione ciasto owijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto.
Bierzemy 450 g masła. Trzeba je dodać w jednym kawałku do ciasta.
Uderzamy wałkiem w masło i rozgniatamy je na grubość 1 cm.

Ciasto rozwałkowujemy, zmiatamy mąkę z ciasta. Masło układamy na cieście i zawijamy je , zmiatając z ciasta resztki suchej mąki.




Całość odwracamy i znowu lekko rozgniatamy wałkiem ( nie wałkujemy, ponieważ całe masło wyjdzie na zewnątrz).

Rozgniecione ciasto można rozwałkować, najlepiej na kształt długiego prostokąta ( ok. 40x15 cm)
Na całej długości ciasto powinno mieć tą samą grubość i wyraźnie ukształtowane boki.
Znowu strzepujemy nadmiar mąki. Takie ciasto składamy na 3, wyrównując krawędzie.



Teraz przekręcamy o 90 stopni. Powinno wyglądać jak zamknięta książka.
Posypujemy mąką i zaczynamy ponownie wałkować. Wałkujemy przed siebie i do siebie, nie na boki.
Znowu składamy na 3 zmiatając nadmiar mąki. Tak złożone ciasto zawijamy w papier i wkładamy ponownie do lodówki na pół godziny .

Po tym czasie należy ponownie dwukrotnie rozwałkować ciasto, jeszcze raz schłodzić i wtedy jeszcze raz podwójnie rozwałkować.

Bierzemy 4 łyżki oliwy i podsmażamy na niej ok. 900 g pokrojonej cebuli. Podsmażamy ją ok. 10 minut aż się podrumieni. Następnie dodajemy trochę pieprzu, soli, dużą szczyptę cukru, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, 2 łyżeczki natki pietruszki – wszystko drobno posiekane.

Smażymy przez 20 minut, aż cebula nabierze złoty kolor i trochę się skarmelizuje.


Teraz ciasto wałkujemy dowolnie na grubość 4-5 mm.
Wycinamy krążki ( można wyciąć z salaterki ).

Zmiatamy nadmiar mąki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebule cm od brzegu na to anchois i ciemne oliwki.

Pieczenie:


Tarty pieczemy w temperaturze 200 stopni / ok. 15 minut


Po upieczeniu posypujemy tymiankiem. Można podawać na gorąco lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz