sobota, 22 sierpnia 2009

Biszkopt z lukrem pomarańczowym

Składniki:

- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 100 g drobnego cukru

Wykonanie:

Roztapiamy 100 g masła. W tym czasie roztrzepujemy 2 jajka i dodajemy skórkę z jednej pomarańczy. Skórkę ścieramy bardzo drobno. Dodajemy do tego 100 g drobnego cukru i 100 g cukru pudru. Miksujemy wszystko ok 5 minut do uzyskania puszystej konsystencji . Roztopione masło zostawiamy do ostygnięcia.
Po 5 minutach miksowania dodajemy masło do masy i mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy 125 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy całość

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownica powinna być o średnicy 20 cm. Dno wykładamy pergaminem , a boki smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 5-10 minut, potem wyjmujemy z tortownicy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Lukier: 100 g przesianego cukru pudru mieszamy z sokiem z pomarańczy. Sok dodajemy na oko ( trochę więcej ponad 1 łyżkę). Musi powstać rzadki, płynny lukier.

Polewamy ciasto lukrem.

Jeżeli chcemy pokryć lukrem całe ciasto potrzebujemy nie 100 g cukru pudru , a 250 g..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz