sobota, 22 sierpnia 2009

Tarta ze szpinakiem, kozim serem i ziemniakami

Składniki:

- 200 g mąki
- 100 g masła
- 6 jajek
- sól, pieprz Cayenne, gałka muszkatołowa-
- 250 g liści szpinaku
- 6 młodych ziemniaków
- kozi ser
- 250 ml śmietany
- 25 g startego parmezanu
- skorka cytryny


Wykonanie:

Kruche ciasto: wsypujemy do miski 200 g mąki, 100 g masła pokrojonego w kostki, szczypta soli –mieszamy i dodajemy roztrzepane jajko.

Ciasto schładzamy ,aby masło ponownie stwardniało. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nakładamy na nie drugą warstwę folii i zaczynamy wałkować. Dzięki folii nic się nie przykleja.
Po rozwałkowaniu zdejmujemy folie z wierzchu , ciasto przekładamy na foremkę, przygniatamy boki i nadmiar ciasta obcinamy o krawędź . Na ciasto kładziemy pergamin i wypełniamy fasolą. Ciasto wkładamy do pieca na 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Kiedy ciasto będzie się piekło przechodzimy do przyrządzania szpinaku. Bierzemy 250 g młodych liści szpinaku i dodajemy dosłownie troszeczkę wody. Stawiamy na gaz. Mieszamy , aż szpinak zmięknie. Powinien się skurczyć. Na koniec przekładamy go na cedzak i wyciskamy z niego jak najwięcej wody. Dla pewności możemy wycisnąć go w ręcznik papierowy. Gotowy szpinak siekamy bardzo drobno.

Wyjmujemy ciasto, smarujemy jajkiem i wstawiamy jeszcze na 3 minuty do piekarnika.

Przygotowanie nadzienia: Roztrzepujemy 4 jajka, dodajemy 250 ml śmietany i trochę startej gałki muszkatołowej. Do tego dodajemy pieprz Cayenne, 25 g startego parmezanu, odrobinę skórki z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany szpinak i szczyptę soli.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika kładziemy odpowiednio:
- pokrojone w plasterki gotowane ziemniaki
- na ziemniaki kawałki koziego sera
- I na koniec wylewamy szpinak

Pieczenie:

Duża tarta musi się piec 30-40 minut / 180 stopni
Małe foremki ok. 15 minut / 180 stopni

Po upieczeniu wyjmujemy tarte z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz