sobota, 29 sierpnia 2009

Rolada szwajcarska

Składniki:

- trochę roztopionego masła do wysmarowania blachy
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ciepłej wody
- 125 g mąki
- dżem malinowy lub inny
- bita śmietana
- odrobinę cukru pudru

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem, brzegi smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar maki.
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy 125 g cukru – miksujemy przez 5 minut.
Dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczki ciepłej wody. Znowu miksujemy.
Dodajemy przesiewając 125 g mąki. Mieszamy łyżką – robimy to ostrożnie.
Wykładamy ciasto na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 12-15 minut.
Wyciągamy ciasto z piekarnika .
Kawałek pergaminu, posypujemy odrobiną cukru pudru.
Blachę przekręcamy i lekko stukamy ( przekręcamy tak, aby biszkopt wypadł na posypany cukrem pudrem pergamin).

Zdejmujemy papier. Bierzemy wilgotna ściereczkę i nakrywamy nią ciasto w celu wystudzenia go. Po wystudzeniu nakładamy na ciasto dżem malinowy , a następnie bitą śmietanę . Na koniec zawijamy, rolujemy i zabieramy papier.
Posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz